Terbaik Dari Masz(◕◡◕)Sidek

Ahad, 13 Mei 2012

Tutorial : Cara Download Font & Install Ke Komputer


Aku nak kongsi macam mana nak download dan install font ke dalam komputer / laptop dan sewaktu dengannya...

Mula2 korang google dulu... jenis font yg korang nak....
Ni aku bagi beberapa link untuk korang...


Downloadkan dulu font yg korang suka...


Lepas tu buka folder download korang...
Klik open file font yg korang download...


Untuk tulisan yg aku download ni ada 2 jenis...
Macam mana nak tahu??? 
Korang tengok bulatan yg kena anak panah tu...
Ada tertulis TrueType Font file (TTF)
File tu yg akan korang install ke komputer nanti...


Cara nak INSTALL ke dalam komputer pulak...
Mula2... Open Control Panel


Dalam Contro Panel tu... korang cari Folder Font


Ni cara yg mudah nak install font ni...
Korang tarik jer file tulisan tu ke Folder Font (Control Panel)
Ini untuk Window XP


Automatik dia akan install font tu...



Untuk Window 7 pulak...
korang Klik file TrueTpe Font file tu...


Lepas tu akan keluarlah macam gambar kat bawah ni...
Korang just klik Install...
Automatik tulisan tu masuk pc korang...
~

SIAP~
Korang boleh terus guna font yg korang download tadi...
Sama ada di photscape, PowerPoint...
(Klik gambar untuk pembesaran lebih jelas)

(auto-post)

1 ^_* Loyar Burok:

izamin berkata...

tq dh lme nk download font comey2 gini :)

Daisypath Anniversary tickers
------------------------------------------------------------------
Daisypath Friendship tickers

BEN ASHAARI