Terbaik Dari Masz(◕◡◕)Sidek

Khamis, 23 Februari 2012

Tutorial : Membuat Header Menggunakan Power Point

Sesiapa yg ingin membuat header transparents...
Dan tak tahu cara nak buat...
Cara ni mudah... Kebiasaan setiap pc ada Microsoft Office...
Di dlm Microsoft Office tu ada... Microsoft Word, Microsoft Excel, 
Microsoft PowerPoint...  dll.
Ini cara paling ringkas hanya guna Microsoft PowerPoint jer...

Ok untuk sesiapa yang tak tahu cara nak buat gambar transparents... ini ada

Langkah pertama : Open Microsoft PowerPoint

Klik Insert > Klik Picture : Korang pilih gambar yg dah korang edit transparents

Bila gambar dah masuk.. Korang klik WordArt. 
Korang pilihlah bentuk tulisan yg korang nak...

Bila dah pilih bentuk tulisan. Korang edit tulisan tu.
Apa warna text yg korang nak... Line tulisan warna apa...
Dan effects tulisan... nak ada shadow ke... nak tulisan melengkung ke...

Kemudian pilih jenis tulisan yg korang nak... New Times Roman ke...
Comic Sans ke... dll
Saiz tulisan pun kena edit... 

Bila dah puas hati dengan header yg korang buat...
Klik Select > Select All
Lepas tu Klik right mouse kemudian klik Save as Picture..

Kemudian bolehlah cuba masukkan ke dlm header blog korang...
Sekiranya header korang buat terlalu besar atau kecil...
Korang kena edit semula saiz gambar dan saiz tulisan...
kemudian Save as Picture semula sehingga laa...
Saiz header yg korang buat tu sesuai di blog header.


Klik gambar header ni... untuk saiz asal header... Baru Save
Siapa yg nak... boleh ambil yer...

10 ^_* Loyar Burok:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

boleh tryla lau rajin.. =)

Deru Ombak berkata...

Waaaa... buatkan anty satu.. Hehe..
Gurau jerk.. Memalam anty free anty try
Kalau header anty spongebob,, nanti kucing anty gelakan
Wkakaka << ----gelak jahat si google
Tenkiu..

sukagelak berkata...

tengs kongsi :)

Zie Madini berkata...

wahhh...simple jak ow.

Yana Libra berkata...

ooo...camtu je eh??

nanti nak try lah..hehe..thanx :)

izan mama mia berkata...

tq share totur ni...:)

Yumida berkata...

mek dh save...hahaha..tggu laptop mek dh repair..lak kmk menjlnkn operasi

rAIHan berkata...

raihan pon buat cara mcm nie. senang..hehe..

Yumida berkata...

ooo..ingat mek entry ktk tok.tangga ktk kmk da komen atas ya..time laptop mek rosak ariya...
yeah..bok mek tauk cara molah background transparent..thanks sis

nurul faizah berkata...

Boleh try ni for my blog...mamaaqisaisya.blogspot.com

Daisypath Anniversary tickers
------------------------------------------------------------------
Daisypath Friendship tickers

BEN ASHAARI